Het Voetenpunt Gooi- en Omstreken
Technieken - Nagelbeugeltechniek


Nagelbeugels worden gebruikt om pijnlijke ingroeiende nagels of nagels die de neiging hebben om in te groeien, te verhelpen en of te voorkomen.

Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. Nagelbeugels zijn er in verschillende materialen om voor bijna ieder vorm van de nagels een passende oplossing te kunnen bieden. Door deze techniek, kan in veel gevallen een vervelende operatie worden voorkomen.

De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:
  • Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
  • Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes)
  • Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve (bol)
  • Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriŽn en verweking van de nagelwal
  • Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit
  • Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet (valgusvoet)
Behandeling
Een ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd. Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd.

Wat u verder kunt doen in samenwerking met uw pedicure
Nadat de pedicure de nagel drukvrij heeft gelegd, dient u uw zere teen in de gaten te houden. Als er pijn en roodheid ontstaat moet u drie keer per week een voetbad nemen met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) en dagelijks een druppeltje sterilon in de nagelwal laten vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.

Copyright © Experium 2013